top of page

Det här är Knapran. Hon är ingen vanlig pepparkaka. Mölndalsborna har i en omröstning gett henne sitt namn och hon bor med sin pepparkakspappa bara ett stenkast från Mölndals innerstad. 

Idén till en lokal pepparkaka kom i samband med att
Karl-Oskar Ankarberg skapade ett koncept för julhandeln åt Mölndals centrumägarförening.  Knapran kom att ta form i gatupratare, i kommunikation och en lokal julkalender online där läsarna fick rösta fram handlingen. 

produkt-peppar2.png

Julkalender släpptes i ett nytt avsnitt varje morgonen i december och på vardagar fanns två möjligheter för berättelsen att fortsätta. Läsarna fick rösta och 13:00 samma dag stängdes omröstningen. Utifrån läsarnas input skrev copywrighter Lisa Stoopendahl ett nytt avsnitt som sedan illustreras av Ahaaa desinstudio och publiceras nästa dag på morgonen. Sen höll vi på sådär i hela december. 

Julen var ständigt hotad via allt från att regeringen och då statsminister Fredrik Reinfeldt hotade att dra in julafton som helgdag till att tomten tröttnat på sitt arbete och rest till goa för att "hitta sig själv. Varje år blev den räddad tack vare Knapran och hennes vänner. 

Julkalender hade som syfte att skapa anknytning till platsen. En av de misstänkta personerna i berättelsen var ett år bibliotekarien Krister som också finns som verklig person på biblioteket i centrum.  Krister var införstådd med att barn kunde komma smygandes i andra ärenden än att just låna böcker. Regnade det i Mölndal så regnade det hos Knapran och barnen kunde känna igen sig i miljöerna.

 

Efter hand fick barn i kommunen skapa egna karaktärer som via en jury bestående av barn och några vuxna välja ut en eller två karaktärer som sedan figurerade i berättelsen. 

Julkalendern startade 2012 och levde fram till och med julen 2019.

portfolio-201f322.png
portfolio-201f323.png
En kalender där barnen bestämmer
Knapran 2018.png
bottom of page